perjantai 1. maaliskuuta 2013

Savulohikeitto ja tilliöljy

Kun olin pieni, perheemme aikatauluun kuului jokaviikonloppuinen vierailu mummolaan, ja ennen kaikkea mummin herkullisten ruokapatojen äärelle. Yksi lemppareistani oli mummin ihanan kermainen lohikeitto, jonka veroista en ole sen koommin maistanut. En tiedä, mikä mummin salainen resepti oli (vai kultaako aika lapsuuden ruokamuistot), mutta Glorian ruoka&viinin savulohikeitto pääsee aika lähelle. Savustettu lohi tuo lisämakua kermaiseen ja perinteiseen keittoon, ja hieman uutta lisätwistiä keitto saa sitruunaisesta tilliöljystä. En noudattanut alkuperäistä ohjetta aivan kirjaimellisesti, jätin mm. pinaatin pois ja oikaisin ohjeen kerrostaloystävällisemmäksi käyttämällä valmista kylmäsavulohta, mikä muuten toimi mainiosti, näin ihan alkuperäisen ohjeen mukaista versiotakin maistaneena. Keiton kanssa nautittavaksi suosittelen mitäpä muutakaan kuin taivaallista itseleivottua saaristolaisleipää. Kerrassaan viehättävää kevättalvipäivän viikonloppuruokaa!



2:lle hengelle

Tilliöljy
1/2 puntti tilliä
1/2 sitruunan kuori
1 tl sitruunan mehua
3/4 dl oliiviöljyä
suolaa, sokeria
mustapippuria myllystä

Hienonna tilli pieneksi ja raasta sitruunan kuori hienoksi raasteeksi. Purista sitruunan mehu. Sekoita ainekset hyvin ja mausta ripauksella suolaa, pippuria ja sokeria.

Keitto
300 g kylmäsavulohta
6 perunaa
4 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl voita
2 laakerinlehteä
1 kalaliemikuutio
2 dl kuohukermaa
8-10 dl vettä
tilliä

Pese perunat ja pilko sopiviksi palasiksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli, kuullota voissa kattilassa. Lisää kattilaan perunat ja laakerinlehdet, kuullota hetki. Lisää vesi ja kalaliemikuutio (tai valmis kalaliemi). Keitä kunnes perunat ovat kypsiä, eli n. vartin verran. Lisää kerma, lämmitä. Lisää aivan lopuksi viipaloitu kylmäsavulohi, sillä ohuet viipaleet kypsyvät todella nopeasti, etkä halua niistä ylikypsiä. Annostele keitto lautasille ja pirskottele annosten päälle reilusti tilliöljyä. Tarjoa saaristoilais- tai ruisleivän kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti