maanantai 27. elokuuta 2012

Saaristolaisleipä

No johan tämä nyt on mennyt leipomiseksi. En ole aiemmin ollut kummoisempi leipuri. Ei vain ole ollut inspiraatiota eikä syöjiä. Ja herkkuja tulee muutenkin syötyä ihan tarpeeksi, ilman että niitä vielä omasta takaakin tehtailisi. Viime aikoina olen kuitenkin alkanut lämmetä tälle harrastukselle. Erityisesti leivät ovat herättäneet leipomishimoni. Leivät ovat siitä kivoja verrattuna makeisiin leivonnaisiin, että se tulee kyllä ihan varmasti syötyä, vaikka olisikin vain kaksi ihmistä pöydän ääressä. Taannoin tein ensimmäistä kertaa itse sämpylöitä, ja nyt repäisin oikein kunnolla ja hankin itselleni ihka oikean leipävuoan! Pyöräytin sillä tämän saaristolaisleivän, josta tuli aivan superhyvää. Ja mikä parasta, tämä oli myös superhelppoa - sen kun sekoittaa ainekset ja dumppaa vuokaan, taikinaa ei tarvitse edes vaivata. Rakastan tummia ja makeita leipiä, joten tästä ohjeesta tulee ihan varmasti vakiovieras keittiöömme. Jään googlailemaan lisää vuokaleipien ohjeita...

Tämä ohje taitaa alun perin olla Glorian ruoka&viini -lehdestä.


Ohje yhdelle 30-senttiselle leipävuoalle.

1 pss kuivahiivaa
4,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl vehnäleseitä
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kaljamaltaita
0,5 l piimää
1,5 dl siirappia

Sekoita kaikki kuivat aineet, mukaanlukien kuivahiiva, kulhossa. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi (varo lämmittämästä liikaa jottei se juoksetu) ja sekoita piimän joukkoon siirappi. Lisää piimä jauhoseokseen ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan (30 cm). Kohota leipiä ensin 50-asteisessa uunissa n. 1 tunti ja paista sitten 175 asteessa 1,5 tuntia. Kun paistoaikaa on jäljellä n. puoli tuntia, sivele leipä siirappivedellä (1 osa siirappia, 3 osaa vettä). Peitä leipä loppuajaksi foliolla, jottei kuori mustu liikaa. Leipä on parhaimmillaan parin päivän kuluttua leipomisesta (ihan oikeasti!).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti