sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Jouluista konjakkipossua

... tai ehkä enemmän makua kuvaava nimi olisi jouluinen appelsiinipossu. Uusimmassa Glorian ruoka&viini -lehdessä komeili tämä huokuttelevan kuuloinen possuresepti. Sopiva ruoka vaikkapa joulukuun sunnuntaille - tai miksei myös jopa itse joulupöytään, jos haluaa perinteisen kinkun sijaan kokeilla jotain hieman erilaista. Harmikseni en löytänyt kaupasta laventelinsiemeniä, mistähän niitä mahtaisi saada.. ehkä Stockalta? Päädyin sitten jättämään ne kokonaan pois - ei mulla ollut hajuakaan miltä laventelinsiemenet maistuvat, joten en uskaltanut lähteä korvaamaan niitä muilla mausteilla. Siemenet aiheuttivat muutenkin päänvaivaa, sillä pelkäsin aluksi fenkolinsiementen käyttöä, niiden vahva anismainen maku ei oikein koskaan ole mua napannut. Tässä tuo maku ei kuitenkaan tullut esille liiaksi. Ehdottomasti dominoivin maku ruuassa oli appelsiini, joka sopi possulle mainiosti.


2-3:lle hengelle

400 g possun sisäfileetä (marinoimatonta)
1 tl fenkolinsiemeniä
1/2 tl laventelinsiemeniä
1/2 tl jeeraa
2 tl suolaa
2 appelsiinia
6 oksaa timjamia
1/2 dl konjakkia
1 tl mustapippuria myllystä
1 granaattiomena

Poista possusta ylimääräinen rasva ja kalvot. Jauha fenkolin ja laventelinsiemenet karkeaksi rouheeksi morttelissa, lisää seokseen suola ja jeera. Hiero mausteseos huolellisesti possun pintaan. Mielestäni liha marinoituu kätevimmin pussissa: raasta appelsiinien kuoret tiiviiseen pussiin, purista sinne appelsiinien mehu ja lisää konjakki. Sekoita marinadi pussissa, lisää sinne possu ja timjamin oksat ja rouhaise perään mustapippuria. Anna marinoitua vähintään puoli tuntia, mutta pidempikään aika ei ole pahitteeksi. Laita possu marinadeineen uunivuokaan. Paista possua 130-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia, tai kunnes paistomittari näyttää 70 astetta. Kääri possu folioon ja anna vetäytyä n. vartin verran. Leikkaa siivuiksi, tarjoa paistoliemen ja granaattiomenan siementen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti