keskiviikko 22. elokuuta 2012

Sushitarinoita

Sushi on ihanaa, ihanaa, ihanaa. Eilen tuli taas pitkästa aikaa tehtyä itse, joten inspiroiduin avautumaan siitä hieman tänne bloginkin puolelle! Kuvat ovat itseasiassa jo vanhempaa perua, mutta nyt tuntui olevan sopiva hetki niiden jakamiseen.

Sushin valmistaminen itse on todella helppoa, joskaan ei kovinkaan nopeaa puuhaa. Riisi on keitettävä kunnolla etukäteen, jotta se ehtii jäähtyä. Sushien pyörittely on myös sen tasoista pikkunäpertelyä, että siihen saa helposti kulutettua tunnin jos toisenkin (riippuu tietysti siitäkin mitä raaka-aineita käyttää täytteenä). Mikäli haluaa käyttää kalaa, on sen oltava mielellään suolaisen veden kalaa, ja aivan tuoretta: kannattaa siis kysyä lähikauppasi kalamestarilta, minä viikonpäivinä toimitukset kalatiskille tulevat. Hätätapauksessa voi hyvin käyttää esimerkiksi graavi- tai kylmäsavulohta, joskin itse ei niille lämpene kun ovat mielestäni vähän liian voimakkaan makuisia ja vievät aidon sushifiiliksen. 

Kaikesta tästä päätellen sushi ei ole siis maailman kätevin ex tempore -ruoka. Sen valmistus pitää suunnitella etukäteen, ja siihen pitää varata aikaa. Mutta näpertely (kuten yleensä mikä tahansa puuha) sujuu rattoisammin kun laittaa hyvää musiikkia soimaan ja ottaa vierelle lasillisen ruoanlaittoviiniä. Ja lopussa odottava suussasulava palkintohan on todellakin kaiken tämän vaivan arvoinen!

Sushi ei oikeastaan ole edes kovin kallista ruokaa, sen jälkeen kun välineet on hankittu. Ja varsinaisista välineistä ainoa pakollinen on oikeastaan makien rullaamiseen tarvittava bambumatto. Lisäksi kotoa pitää löytyä perusraaka-aineet, eli sushiriisi, nori (kuivatusta merilevästä tehty ohut levy), riisiviinietikka, wasabi ja japanilainen soijakastike (joka on miedompaa kuin kiinalainen). Näillä pääseekin sitten kertahankinnalla aika pitkälle, sillä esim. noripaketeissa on yleensä n. 10 levyä, josta riittää hyvin useammaksi kerraksi.

Täytteinä meillä käytetään useinmiten lohta, jättikatkarapuja (yllättävän edullisia pakasteena, tarvitaan vain sulatus, kypsennys kiehauttamalla ja kuoriminen), surimitikkuja, kurkkua ja avokadoa. Makeihin meillä laitetaan usein myös majoneesia. Tämän tekstin kuvissa näkyy myös epäonnistuneita tamago-munakakkuja (huono ohje oli tämä), harmi, sillä tamagonigirit ovat yksiä lemppareistani ravintolassa. Oikeasti ne tehdään kääntelemällä ohuesta munakkaasta, joten ei ihme että nämä epäonnistuivat.

Sushiriisin keitto:
Sushiriisiä saa nykyään ihan pienimmistäkin lähikaupoista, mikä on mahtavaa. Meillä on käytetty Blue Dragon -merkkistä riisiä, ja se on ollut ihan hyvää, joskin aivan naurettavan ylihintaista. Puolikkaasta pussista (250 g) tulee sopivan täyttävä annos kahdelle hengelle. Riisin valmistukseen tarvitset siis:

- sushiriisiä
- riisiviinietikkaa
- suolaa
- sokeria
- vettä


Huuhtele riisit kylmässä vedessä kattilassa. Kaada vesi pois, laita uusi tilalle ja liota riisiä vielä kylmässä vedessä ainakin vartin verran, pidempi aika ei ole pahitteeksi. Kaada vesi pois. Lisää 250 grammaan riisiä 4 desiä vettä. Kiehauta nopeasti, ja hauduta sen jälkeen miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes ylimääräinen vesi on haihtunut ja imeytynyt riisiin. Jos tuntuu, että vettä haihtuu liian nopeasti, voit lisätä sitä matkan varrella hieman. Ole tarkkana ja sekoittele välillä, sillä riisi palaa herkästi kattilaan kiinni (joissain ohjeissa kyllä neuvotaan olemaan sekoittamatta, mutta valitsen kyllä sekoittamisen pohjaan palaneen riisin sijasta, en tiedä mitä taikakattilaa pitäisi käyttää ettei tarvitsisi sekoittaa). Jäähdytä kypsä riisi huoneenlämpöiseksi. Sekoita kipossa 2,5 ruokalusikallista riisiviinietikkaa (saa myös tavallisista ruokakaupoista), 2 ruokalusikallista sokeria ja 1 teelusikallinen suolaa. Sokerin ja suolan voi halutessaan korvata mirinillä, mutta itse en ole koskaan jaksanut vaivautua sitä hankkimaan. Sekoita seos jäähtyneen riisin joukkoon. Hifistelijä käyttää sekoittamiseen puista lastaa. Sitten vaan pyörittelemään nigirejä ja rullailemaan makeja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti