sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Paholaisenhillo - kesän grilliherkkujen kaveri

Ihana kesä ja ihana grillikausi! Grillaaminen on yksi kesän parhaita juttuja. Kaasugrillissä tirisevän ruoan tuoksu leudossa kesäillassa, mökillä hyvässä seurassa ja grillausolut kädessä... ah. Melkein minkä tahansa grillattavan seuraksi sopii tämä vastustamattoman kirpeä ja makea hillo, osuvasti nimetty paholaisenhillo. Erityisen hyvin paholaisenhillo matchaa mielestäni kanan, vaalean kalan tai grillatun halloumin kanssa. Nyt viikkoa ennen juhannusta onkin juuri sopiva hetki laittaa tämä herkkuohje jakoon. Alkuperäisessä muodossaan napattu Dansukkerin sivuilta. Ohjeesta tulee n. 3 purkillista (2 dl? no, tuollainen kuin kuvassa) hilloa, joka säilyy oikein purkitettuna kuten mikä tahansa itsetehty hillo.

Täytyy myöntää, että itselläni - maailman hitaimmalla vihannesten pilkkojalla - kesti tämän tekemisessä aika kauan. Mutta hilloa voi tehdä reilusti kerralla koska se säilyy pitkään! Kerran se vain kirpaisee. Samalla voi katsella vaikka telkkaria. Chiliä laitoin itse liian vähän, ja se jäi harmittamaan. Paljoltakin tuntuva määrä kesyyntyy hillotessa hyvin miedoksi, joten jos haluaa hilloon ripauksen tulisuutta, ei kannata ujostella chilin kanssa.



800 g kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa (2 purkkia)
400 g punaista paprikaa
4-6 punaista chiliä (4:stä reilunkokoisesta chilistä ei tullut yhtään tulisuutta)
6-8 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl oreganoa
1/2 dl etikkaa
330 g hillo-marmeladisokeria (1 pkt Dansukkerin sellaista)

Laita lasipurkit lämpiämään 100-asteiseen uuniin. Pese kannet huolellisesti. Kaada tomaatit mehuineen pinnoitettuun kattilaan ja mössää, tai leikkaa saksilla neljään osaan. Pilko paprika pieneksi, murskaa valkosipulinkynnet, poista chileistä siemenet ja pilko pieneksi silpuksi. Lisää kaikki tomaattimössön sekaan. Mausta suolalla, pippurilla ja oreganolla. Anna kiehua hiljalleen puoli tuntia, jonka jälkeen lisää etikka ja sokeri. Kiehauta kunnolla n. 5 minuuttia välillä sekoitellen. Kaada seos kuumiin purkkeihin ja sulje purkit. Säilytä jääkaapissa ja nauti grilliherkkujen lisukkeena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti